Eerste werkdagen
Door: verslootinqatar
Blijf op de hoogte en volg Olav
20 Juni 2011 | Qatar, Doha
Tot nu toe is het vooral voorstellen, handjes schudden je verhaal vertellen geweest. En net zoals het op een gegeven moment ging vervelen om voor 10.000-ste keer te vertellen wat je toch in Qatar gaat doen toen ik nog in Nederland was (hoe goed bedoeld de interesse ook was!), ook nu gaat het wel een beetje vervelen om iedere keer hetzelfde te moeten vertellen. Ondanks het feit dat het ook nu allemaal vreselijk goed bedoeld is.
Mijn afdeling bestaat (vooralsnog) uit vijf man: Een Italiaans afdelingshoofd, en collega's uit Taiwan (geloof ik), Engeland en zowaar ook eentje uit Qatar zelf. En ik-zei-de-gek natuurlijk. Het is de bedoeling dat er nog een ander hoofd komt en dat het huidige hoofd meer voor de speciale klussen vrijgemaakt wordt. Tenminste, als ik het nieuwe organigram goed geïnterpreteerd heb. Verder zitten we op dit moment in een grote ruimte met een stel podotherapeuten (volgens mij vooral veel Aussies), biochemici en de afdeling "science and education". Afgezien van deze laatsten vormen wij samen de afdeling ESSD: "Exerise and Sport Science Department". Binnen deze groep zijn de Taiwanese (Ce Key) en Qatari (Fuad) collega samen met het afdelingshoofd (Giannicola) verantwoordelijk voor de wetenschap en zijn Darren en ik vooral bezig met het Football Excellence programma. Dit betekent dat ons werk voor 80-90% uit meten van voetballers (en alles wat daarbij komt) bestaat en de andere 10-20% uit andere sporten. Voor onze collega's is dat precies andersom.
Naast handjes-schudden-en-voorstellen ben ik vooral bezig geweest met het mezelf toeëigenen van een werkplek. Dit duurde bij Ajax bijna 3 jaar, hier nog geen 3 minuten, dus op dat punt gaan we vooruit! Daarna mijn pc installeren en naar eigen smaak afstellen. Ook een hele verandering trouwens: hier kan en mag je gewoon zelf alles op je pc instellen en kun je ook gewoon allerlei USB-apparaten aansluiten zonder dat alle alarmen afgaan. Sterker nog: toen ik belde dat de goede printer niet in de lijst stond was er ook binnen vijf minuten iemand bij me die het voor me regelde.
En dan heb ik het nog niet eens over de lunch, wat dat betreft waan ik me in een compleet andere wereld! Nou is dat natuurlijk ook wel een beetje zo, dat van die andere wereld, maar dat verschil is wel extreem. Niets geen keuze tussen één salade, soep of een broodje: een buffet met zijn twaalf tot vijftien vers bereidde gerechten, variërend van paëlla, lasagna tot vis, gestoomde groenten, ter plekke gesneden vlees en een aantal soorten brood en soep. En dan reken ik de yoghurt, vers fruit en nou ja, vooruit, chocolade voor het toetje niet eens mee. Daarnaast was er vandaag ook nog apple crumble. Ik verheug me iedere dag van te voren al op de lunch, maar maak me inmiddels ook al een beetje zorgen om mijn gewicht.....
Dat is ook één van de redenen dat ik gisteren direct een weegschaal gekocht heb: ik moet mezelf toch een beetje in de gaten houden. Ik weet dat diëtisten er van gruwen, maar het bevalt mij erg goed om iedere ochtend na de ochtendplas en voor het douchen even er op te gaan staan om het beloop in de gaten te houden. Sorry Jacq!
Ik had gisteren niet alleen een weegschaal nodig, maar ook nog een hele berg huisraad, variërend van theedoeken via een stofzuiger tot een douchegordijn. Het heet dan wel fully furnished, maar dat slaat alleen op de meubelen en de keukenapparatuur. Ook de basale keukenbehoeften (borden en bestek enzo) is aanwezig, maar in hele rudimentaire vorm, er moest nog een hoop bij! Ik heb bijna twee uur door de Carrefoure lopen struinen om alles te vinden om vervolgens bij de kassa te horen te krijgen dat mijn pinpas geweigerd werd. Is lekker als je net voor bijna €200 boodschappen hebt lopen doen.... Dus op naar de pinautomaat, want ik had daar gisteren al een keer gepind, dus dat moest lukken. Dacht ik. De tweede pinautomaat redde mijn gemoed gelukkig, maar toen de eerste ook al weigerde en zeurde over een "illegal transaction" raakte ik toch even in paniek. Het bloed trok uit mijn gezicht..... Toen toch maar naar de automaat waar ik al eerder gepind had (helemaal aan de andere kant van de mall, vandaar deze eerst geprobeerd) en die werkte dus wel. Ik moet hier snel een rekening openen, maar dat kan niet zolang ik geen ID heb. Dat proces loopt, maar daar moeten eerst longfoto's en vingerafdrukken voor genomen worden en dan zou het snel rond moeten zijn. Tot die tijd lukt dat gewoon niet.
Morgen is de "ceremonie" voor het tekenen van mijn contract. Ik weet niet wat ik me bij "ceremonie" moet voorstellen, maar het klinkt officieel. Het is ook niet gewoon bij HR op kantoor ofzo, maar in de "mosaic room". Ik hoop op alleen ff snel tekenen, maar het klinkt allemaal wel heel erg plechtig.... Zal ik een stropdas meenemen??
Dat waren mijn belevenissen wel zo ongeveer, afgezien van het feit dat het huisje in de tuin dat bedoeld is voor het personeel gisteren opeens vol met kakkerlakken zat (echte, geen spreekwoordelijke!). En dan niet die we in Nederland wel eens zien, maar ongeveer zo groot als één van je middelste drie tenen. Eéntje zou ik ook niet over klagen, maar dit waren er zeker 12. Ongediertebestrijding is vanmiddag geweest en als het goed is ben ik er nu vanaf. Voor hoe lang kon hij me niet uitleggen. Niet omdat-ie dat niet wist, maar omdat zijn Engels niet goed genoeg was. Ins'allah, Sir! In goed Nederlands: Als Allah het wil, meneer.... dat zeggen ze hier op alles wat ze niet weten. Of niet willen zeggen. Betekent wel dat ik straks nog even lijken moet ruimen, aangezien ze vooral in de douche in dat huisje zaten en dat gewoon helemaal vol met gif gepompt is en ik daar gezien de lucht voorlopig even niet naar binnen wilde. Denk dat ik dat morgen maar doe, vanmiddag was nog niet alles dood. Verder zijn alle kieren en naden ingespoten en zijn de putten in de tuin en de putjes in douche, keuken en wc en alle wasbakken, baden en WC's open geweest en helemaal volgespoten. Ben benieuwd. O ja, en ik heb net een nieuwe gasfles gekregen. Lijkt allemaal wel heel technologisch geavanceerd, maar gas haal je gewoon uit net zo'n gasfles als die wij Nederlanders op de camping gebruiken en als-ie leeg is komt er een nieuwe. Gelukkig heb ik ook twee elektrische kookplaten. Ik zeg gelukkig, omdat er na drie dagen eindelijk een nieuwe fles is, maar er moet een nieuw aansluitstuk bijkomen en dat had-ie natuurlijk net niet bij zich..... Komt morgen. Zegt-ie. Ins'Allah.
Geen foto's deze keer, geen tijd voor gehad. Ik wil het weekend in ieder geval hier op de compound de nodige foto's gaan maken en wellicht naar het centrum om langs de kust ("Al Corniche" ) wat typische toeristenfoto's te maken. Voor de nieuwsgierigen onder jullie: dan zal ik ook voor foto's van het zwembad zorgen! Heb het zwembad wel al twee keer uitgeprobeerd. Bevalt uitstekend!
DOEI!
Olav
20 Juni 2011 - 17:57
Papa:
Wat de kakkerlakken betrefd ze kunnen wel 5 tot 7 cm groot worden. en als je er een doodtrapt komen er wel 10 op z'"n begravenis. Morgen zou ik maar een stropdas meenemen voor de zekerheid je weet maar nooit. Niels nog even gesproken vanmiddag en hij zei, dat hij al met je getwitterd had???? vandaag niet druk op het museum. De groeten van mij. -
20 Juni 2011 - 18:02
Dorien:
Hi Olav,
Ik weet dat huisdieren leuk zijn en de eenzaamheid verdrijven, maar kun je niet gewoon een hond of een kat nemen? :)
En genant he als het pinnen niet lukt, vooral als je zeker weet dat het geld er is. Herkenbaar. haha
Die weegschaal is erg verstandig als ik het zo lees.
Je hebt je iig niet verveeld.
Ik hoop dat je het schrijven vol blijft houden, want het is echt heel leuk om te lezen en we krijgen gelijk een beetje een idee van het leven daar. Ik hoor je nog niet klagen over de temperatuur. Die valt dus mee begrijp ik. :)
Verheug me nu al op de volgende berichten.
Succes!!
x Dorien -
20 Juni 2011 - 18:22
Tante Margriet:
leuk verslag Olav. je filmpje vond ik trouwens ook erg leuk. heel ver weg, maar op deze manier toch heel dichtbij