Dag 71 - Huis en schilder - Reisverslag uit Doha, Qatar van Olav Versloot - WaarBenJij.nu Dag 71 - Huis en schilder - Reisverslag uit Doha, Qatar van Olav Versloot - WaarBenJij.nu

Dag 71 - Huis en schilder

Door: verslootinqatar

Blijf op de hoogte en volg Olav

28 Augustus 2011 | Qatar, Doha

Dag 71 – Zondag 28 augustus 2011: Huis en schilder

Even voor die ene kritische lezer: ik ben niet negatief, ik verbaas me over dingen en die schrijf ik hier op. Als dat je niet bevalt, dan heb ik liever dat je het niet leest. Schuttingtaal zit ik al helemaal niet op te wachten. En als het je in Nederland niet bevalt, ga dan lekker ergens anders wonen. O ja, en leer eerst fatsoenlijk Nederlands voordat je iets opschrijft.

Voor wie de alinea hierboven niet snapt: lees de reacties van gisteren.

Meteen even goed nieuws: er was post vanmorgen! Eigenlijk wist ik dat natuurlijk al omdat de receptie van Riviera Gardens voor het weekend al gebeld had. Velvet had hem vandaag meegenomen. Een achtergebleven verjaardagskaart van tante Margriet, bedankt!

Nog meer goed nieuws, maar dan van het atletiekfront: Oscar Pistorius heeft zich op de 400 meter geplaatst voor de halve finale. Waarom dat bijzonder is? Omdat Oscar Pistorius geen onderbenen heeft. Da’s inderdaad die vent met die bionische benen waar zo’n gedoe over is geweest om hem met de “gewone” atleten mee te laten lopen. Bij de Paralympiërs had-ie inmiddels alles wel gewonnen wat er te winnen viel, dus dan is de vraag gerechtvaardigd in hoeverre hij zich dan ook met “mensen-met-twee-normale-benen” kan meten. Vrij aardig weten we nu! Verder is de valse start van Usain Bolt natuurlijk alleen maar treurig. En nog meer goed nieuws: Bauke Mollema in de leiderstrui in de Vuelta!

Ik heb vanmorgen mijn sleutel bij de beveiliging afgegeven zodat hij de schilder er in kon laten. Groot was dan ook mijn verbazing toen hij me een uurtje later belde met de vraag of hij de schilder erin mocht laten. Eh… ja, tuurlijk, daarom heb ik je die sleutel gegeven. Toen ik vanmiddag thuis kwam, kwam de bewaker meteen naar me toe om te vertellen dat de schilder nog niet klaar was. Nogal beschuldigend toontje erbij. Had ik ook helemaal niet verwacht, het hele huis moet gedaan worden. Hij heeft zeker drie dagen nodig. Prima, ik heb de tijd. Mijn slaapkamer en de tweede woonkamer boven zijn gedaan, ik neem aan dat hij morgen de bovenverdieping afkrijgt en dan dinsdag de benedenverdieping met een uitloop naar woensdag. Ik heb de schoonmaker al naar woensdag verzet omdat schoonmaken nu een beetje zonde van de moeite is. Hoop wel dat-ie dan klaar is, anders moet ik dat ook weer verzetten. Timmerman is nog steeds in geen velden of wegen te bekennen en ik heb even geen zin om er weer achteraan te moeten bellen.

Voel me de hele dag al niet lekker, buik protesteert heftig en slecht geslapen vannacht. Ben vroeg naar bed gegaan omdat ik erg moe was (half elf ofzo), probleem was alleen dat de imam van één van de moskeeën hier in de buurt tot in mijn slaapkamer woord voor woord te horen was. Meestal is dat alleen aan het begin van de dienst, maar nu ging het bijna twee uur door. Kon er niet van slapen, dus uiteindelijk toch nog een kort nachtje. Verder dus de hele dag een rommelende maag, heb gisteren uit luiheid een vette hap bij McDonalds gehaald, zou mijn lichaam dat al zo ontwend zijn dat het daar zo heftig op reageert? Zal toch niet? Gaat nu iets beter moet ik zeggen, maar heb nog weinig behoefte aan avondeten. Misschien wat brood zo.

Ik zou vanmiddag een afspraak met de makelaar hebben om te onderhandelen over de huurprijs, maar hij belde me vanmorgen al met een bod. Ik ga er straks naar toe om de boel definitief te regelen. We kunnen kiezen uit twee opties: gewoon een jaarcontract, of een iets hogere huur, maar dan met een extra gratis maand. Netto kom je dan dus iets goedkoper uit. Ga proberen om versie twee er zo door te krijgen dat we die huur van die twaalf maanden dan over 13 maanden mogen verspreiden. Ben benieuwd of ze dat goed gaan vinden. Volgens mijn boerenverstand zou dat toch geen probleem moeten zijn, krijgen dan uiteindelijk hetzelfde bedrag binnen. Maar ik heb inmiddels wel geleerd dat je hier nergens vanuit moet gaan, dat zijn meestal de momenten waarop de dingen misgaan. Verder moet ik overleggen over dingen als de ingangsdatum en de borg. Mijn proeftijd loopt af op 19 september, en dan wil ik eigenlijk op 20 september kunnen verhuizen, zodat ik meteen niets meer met housing te maken heb. Dat betekent dus alleen wel dat we een deel van een maand erin komen. Betalen we dan een deel van september (lijkt mij logisch) of laten ze dan de huur vanaf 20 september lopen (zou me niets verbazen). Ik hoop op het eerste, want waarschijnlijk kan ik per eind september dingen als mijn housing allowance en Furniture grant regelen. Zo niet, dan wordt dat eind oktober en dan wordt het toch lastig om het financieel allemaal rond te krijgen. Maar dan ben je natuurlijk ook weer afhankelijk van ons geliefde HR-departement. Er moet de komende tijd sowieso een hoop op dat gebied geregeld worden: zodra mijn proeftijd erop zit kan ik de tickets voor Karin en de kinderen gaan claimen en het transport van de huisraad.

Auto omwisselen is wel gelukt vanmorgen, het is de Kia Sportage geworden, heb het voor een half jaar vastgelegd, zodat dat voor de komende tijd geregeld is. Moet alleen iedere maand even langs om de huur te betalen. Creditcard werkte (beetje tot mijn opluchting) gelukkig nu ook in één keer. Foto’s volgen later! Ben ik vandaag vergeten. O ja, hij is wit en motor een stuk zwaarder, was wel even wennen bij het wegrijden. Zowaar een auto die dan ook gewoon optrekt en niet op een manier dat duwen sneller gaat. Sterker nog, bij de eerste kruispunten moest ik voorzichtig aandoen omdat hij veel sneller optrok dan verwacht. Je merkt meteen aan alles dat dit een stapje hoger op de ladder is: stoelen zitten prettiger, motor is stiller, afwerking wat beter etc. Vooral die stoelen zijn erg prettig.

Zoals ik van de week al zei: het einde van de Ramadan wordt hier nog ouderwets bepaald door naar de maan te kijken. Zodra er weer een maansikkel zichtbaar is zijn we aan een nieuwe cyclus begonnen en zit de Ramadan erop. Er stond vanmorgen een oproep in de krant of iedereen morgenavond naar boven wil kijken om te kijken of er al een sikkeltje zichtbaar is. Zo niet, dan de dag erna graag nog een keer. Als je wel een sikkel gezien denkt te hebben: graag melden op het ministerie van Islamitische zaken, waar “the moon sightings committee” vergadert. Hoe meer getuigen, hoe beter. Als maar genoeg mensen het gezien hebben is de Ramadan afgelopen. Is toch een verschil met Europa, daar wordt het berekend en is die datum ruim van tevoren bekend. Ik zal morgenavond kijken, maar ik denk niet dat ik als ongelovige geaccepteerd wordt als getuige. Volgens de sites waar ik op heb gekeken zou het pas dinsdagavond moeten zijn.

De huisraad is inmiddels inderdaad in Dubai aangekomen, de Vienna Express ligt inmiddels aangemeerd in de haven, dus er is weer een stap gezet. Volgende etappe gaat per vrachtwagen en volgende week dinsdag zou het allemaal hier moeten zijn. Ik ga volgende week maandag de agent bellen om het met hun te regelen.

Ik ben vandaag eigenlijk alleen maar bezig geweest met een helder beeld te krijgen van alle bestellingen die er op dit moment lopen, gedaan zijn of gedaan moeten worden. En dan kom je vreemde dingen tegen. Zo zijn er voor iedere club meer dan 20 zogenaamde “Power Sleds” besteld. Dat zijn een soort sleetjes met een pen in het midden waar je gewichten op kunt bevestigen (http://www.touchdownskills.com/products/powersled.html). Kun je prima gebruiken voor snelheidstraining. Probleem is alleen dat je er daar nooit 20 tegelijk van nodig hebt. Twee of drie, maximaal. Dus wat we met 175 van die dingen moeten is mee een raadsel. Niemand kon het me ook echt uitleggen. Nou is niet iedereen aanwezig die zich met die order bemoeid heeft, dus ik zal het even laten liggen, maar wat mij betreft gaat er flinke streep doorheen. Zelfde geldt voor 150 speedladders. Gebruik je er ook nooit meer dan een stuk of 3 tegelijk van. Aan de andere kant zie je dat er soms niet handig nagedacht is. Er zijn van die wielen besteld waarmee je afstanden kunt meten. Ik denk dat iedereen ze wel kent van de lagere school: een wiel met een spijker erin die langs een metalen plaatje loopt en iedere meter even klikt. Goed idee, zeker als je grote afstanden moet uitzetten voor een training. Had nou alleen een stel mechanische besteld, en niet op batterijen! Batterijen hebben namelijk de onaangename gewoonte om leeg te zijn op het moment dat je ze nodig hebt. Bij die mechanische loopt het metertje gewoon via een tandwieltje en heb je dus geen last van batterijen die leeg kunnen gaan.

O ja, omdat ik nu permanent internet op mijn telefoon heb werkt WhatsApp nu ook eindelijk en ben ik zo dus ook voor berichten bereikbaar, is goedkoper dan sms’en.

Ik ben gisteren nog even wat dingen gekocht die nodig zijn voor als Karin en de kinderen straks hier zijn. Nog vier nachtjes slapen…. Luiers was het eerste vereiste, was ik eerder vergeten te halen. Wat me alleen opviel toen ik de rij stonde: een vriendelijke Arabier voor me in de rij. Behandelde het meisje achter de kassa als een normaal mens, permitteerde zichzelf zelfs een grapje en stond ook uitgebreid met de mevrouw achter hem te babbelen. Die had een uniform van het food court aan en dan worden ze over het algemeen als ongedierte behandeld door de lokale mensen, maar deze leek het erg goed met beide te kunnen vinden en straalde ook uit dat het oprecht was. Ik denk ook overigens dat het geen Qatari was, hij was wel traditioneel gekleed, maar de Qatari hebben een soort “veter” aan de band hangen waarmee ze hun hoofddoek op zijn plaats houden die tot halverwege hun rug loopt. Dat had deze niet, alleen een band om de doek op zijn plaats te houden. Geen idee waar hij dan vandaan zou komen, overigens.

Ik was even naar City Center gereden omdat daar wat meer winkels zijn en hoopte dat ze rond een uur of zes weer open zouden gaan. Op zaterdag zijn de openingstijden in ieder geval in Villagio wat ruimer dan op de andere dagen van de Ramadan. Toen ik de parkeergarage inreed wist ik al dat ik fout zat. Veel te rustig. Carrefour was open en nog wat dingen waar ik niets te zoeken had, dus heb me beperkt tot de Carrefour. Wilde eigenlijk ook naar de kapper, maar dat doe ik later deze week wel, had geen zin om te gaan zoeken terwijl ik eigenlijk wel zeker wist dat ze niet open zouden zijn. Bij het wegrijden ging ik vervolgens flink de fout in. Bij het verlaten van de parkeergarage kom je op een tweebaansweg uit, keurig met een onderbroken streep in het midden. Ik dus rechstaf de rechterbaan op, maar na 200 meter valt me opeens op dat er op het wegdek twee pijlen in mijn richting wijzen. En dus niet allebei in een andere richting. Gelukkig geen tegenliggers, dus ik kon even snel keren. Zo voelt spookrijden dus!

Verdorie, ik had geen zin om naar ManUtd – Arsenal te kijken. Had ik het maar wel gedaan: 8-2! Toch maar even een samenvatting zoeken vanavond….

Ik ga nu stoppen, moet zo naar de makelaar. Zal jullie vanavond nog even snel bijpraten over mijn belevenissen daar.

Nog even heel kort: heb met de makelaar overlegd en er is in ieder geval een woning beschikbaar tegen de tijd dat wij die kant op willen (“of er moet nu een bedrijf komen dat ze alle 10 in één klap wil huren.”, “dan zeg je maar dat je er maar 9 hebt.”). Ik moet nu alleen morgen met HR en housing gaan overleggen om mijn Furniture grant naar voren te halen, zodat dingen als borg enzo betaald kunnen worden voordat we erin gaan.

Meer doe ik niet vandaag, ga naar bed en hoop dat ik vannacht door de imam heen slaap.

Tot Snel!
Olav

• 28 Augustus 2011 - 19:44

Karin:

...naast luiers ook billendoekjes gekocht?????

• 28 Augustus 2011 - 20:25

Angelique:

Hee Olav.

Geld je opmerking ook voor dyslectie? (grapje!)

Ik vind je blogs juist vermakelijk. Je wordt juist steeds beter en zit regelmatig te grinniken achter mijn smartfhone.

Ik wens jullie veel succes en hoop dat iedereen het snel naar hun zin heeft.

Groetjes

Angelique (mama van Alizée)