Dag 72: Eid Mubarak!
Door: verslootinqatar
Blijf op de hoogte en volg Olav
29 Augustus 2011 | Qatar, Doha
Tot mijn stomme verbazing was de schilder vanmorgen keurig op tijd! Tot mijn nog stommere verbazing was het hele huis klaar toen ik om kwart over drie thuis kwam. Ik was me alweer aan het voorbereiden op allerlei gezeur van de bewaker hier, maar die kwam alleen maar melden dat hij al klaar is. Een heel huis schilderen in twee keer een half dagje, ik doe het hem niet na. Ziet er keurig strak uit, op een plekje na, wat ever nagestreken moet worden. Maar daar waren de tekeningen ook wel het ergste, en die rode stift komt er nu weer doorheen. Was gisteren ook op één plekje boven, dat heeft-ie vandaag nog een keer gedaan en daar is nu niets meer van te zien. Schoonmaken doet-ie trouwens blijkbaar niet aan. Hoeft ook niet, ik heb ook liever niet dat mijn schoonmaker gaat schilderen. Ik zei dat ik me alweer aan het voorbereiden was op gezeur van onze bewaker, want die heeft nogal de neiging om zich met dingen te bemoeien die hem niets aangaan. Zo begon hij vanmorgen dat ik Tony maar eens even moest bellen om te zeggen dat er toch echt meer schilders moesten komen, want één was toch echt te weinig. Waarschijnlijk heeft-ie dat zelf geprobeerd en toen te horen gekregen dat hij lekker de slagboom open en dicht moet doen en zich verder nergens mee moet bemoeien. Ik heb hem braaf aangehoord, op de juiste momenten geknikt en gezegd dat ik het wel zou proberen. Niet gedaan trouwens. Dat van die slagboom zit wel een kern van waarheid in. Gisteren begon hij tegen me dat ik veel beter een auto had kunnen kopen in plaats van huren. Sorry? Slagboom, inderdaad.
Ondertussen weten we nog steeds niet officieel of we morgen vrij zijn of niet. Volgens de moslims onder de collega’s is de kans 90% dat Eid morgen begint. Ben dus maar eens gaan vragen hoe we dat zeker te weten komen. Heb weinig zin om morgenochtend een briefje op de deur te vinden dat ze in verband met Eid gesloten zijn. Of voor een breed grijnzende bewaker te staan die me proestend van het lachen vraagt wat ik eigenlijk kom doen. We hebben één neger van bijna 2 meter bij de bewaking werken die ik het zo zie doen. Hier recht voor me! Antwoord: dat wordt vanavond om 9 uur op televisie bekend gemaakt, kijk maar naar Al Jazeera. Klein probleem: ik heb geen televisie. Of eigenlijk: wel televisie, maar die is niet aangesloten. Nooit meer wat gehoord van die gozer die de boel wel even aan zou komen sluiten. Zal me ook eigenlijk gestolen worden. Voor de kinderen hebben we DVD’s, en in de compound waar we naar toe willen is het centraal geregeld. Heb met Fuad afgesproken dat ik hem vanavond om kwart over negen bel. Nou weet ik niet zeker of Fuad de handigste is om dat mee af te spreken. Hij zei er namelijk bij dat hij er altijd achter komt dat Eid begint door de sms’jes die hij erover krijgt van vrienden. Houdt het zelf blijkbaar niet erg bij. Zal er nog wel een paar bellen om het zeker te weten. Aljazeera.com zal het toch ook wel melden als het zover is? Ministerie van Islamitische zaken ook wel, neem ik aan. O, die site heb ik niet veel aan, is alleen in het Arabisch. Mocht het overigens niet zo zijn, dan heb ik al met de directe collega’s besproken dat ik dan ook morgen vrij neem, heb het helemaal gehad de afgelopen dagen. Ben waarschijnlijk gewoon aan die vrije dagen toe. En aan een hereniging met mijn gezin, dat zeker.
Dat de schilder vandaag klaar was zal ook wel met Eid te maken hebben, als-ie niet klaar is kost hem dat waarschijnlijk vrije dagen.
Wat ook weer komisch is met die Eid, is dat het dit seizoen precies aan het einde van de voorbereiding op het nieuwe seizoen valt. Dan heb je dus net een week of zes hard getraind om fit te zijn voor het nieuwe seizoen, en dan zijn er dus clubs die vervolgens 10 dagen vrij geven. Weg trainingseffecten. De meeste maar een dag of 4-5 trouwens, daar zullen ze niet dood aan gaan. Maar tien dagen… We hebben nog het één en ander toe te lichten denk ik!
Slapen ging gelukkig een stuk beter vannacht, waarschijnlijk lag ik al in coma tegen de tijd dat de imam begon. Lag er om half 10 al in en ben alleen een keer wakker geworden om te plassen en een keer omdat ik het zo warm had. Heb ik de airco maar weer aangezet. Die zet ik altijd ’s nachts uit omdat-ie zo’n herrie maakt. Af en toe rammelt er iets in, en dat is knap irritant. Was nu zo moe dat ik het niet meer gehoord heb. Maar het zegt genoeg over de temperatuur hier dat je daar ’s nachts van wakker wordt, ondanks het feit dat de airco de hele dag aangestaan heeft. Voel me ook een stuk beter dan gisteren, had ook gewoon weer zin in eten. Heb gisteren alleen wat van dat Arabische brood gegeten om mijn maag kalm te houden. Heeft blijkbaar geholpen, want heb er geen last meer van.
Nog ff lachen met z’n allen? Bekijk dan even de volgende links:
Na het lezen van dit stukje wil ik nooit meer klachten over de Nederlandse politie enzo horen. Hoe stom kun je zijn??!? De andere heb ik tien keer bekeken en aan al mijn collega’s laten zien. 15:58 op de 100 meter, ik denk dat we het allemaal gekund hadden. Ongetraind. http://www.ad.nl/ad/nl/1802/Atletiek/article/detail/2874060/2011/08/28/Extreem-trage-sprinter-zet-zijn-land-voor-schut-op-WK.dhtml De lieve schat zei dat hij de afgelopen maand iedere dag 4 uur getraind had. Ik geloof het graag, maar die jongens om je heen hebben de afgelopen 15 jaar 8 uur per dag getraind. En dat verschil zie je dan wel terug. Hij wilde ook eigenlijk aan het kogelstoten meedoen, waarom hij dan de 100 meter liep weet ik eigenlijk niet. Gezien zijn lichaamsbouw leek me dat ook een betere optie. 17 jaar en dan zo’n pens…
Ondertussen ben ik heel benieuwd naar de halve finale van Oscar Pistorius. Wie? Gisteren niet gelezen dus! Oeps, ik zie net dat het niet gelukt is. Anderhalve seconde met de winnaar is toch wel veel op de 400.
Mooie kop op pagina 801 van teletekst: “Arbiter Kevin Blom naar Schotland.” Ik hoor de halve voetbalwereld hetzelfde denken: “Mooi, kan-ie daar dan ook meteen blijven?”. teletekst kun je gewoon op internet lezen, daar heb je geen TV voor nodig!
Naar aanleiding van mijn afspraak van gisteravond moest ik vandaag het één en ander bij housing gaan bespreken. Ik ga daar altijd met frisse tegenzin naartoe. Zoals de trouwe lezers inmiddels weten is dat niet mijn favoriete afdeling van het ziekenhuis, vooral omdat ze zo grillig zijn. Het ene moment krijg je op zaterdagmiddag een belletje dat je per direct je huis uit moet, het andere moment kom je er niet meer bij van het lachen. Sinds ik knalhard op mijn strepen ben gaan staan rond die verhuizing weten ze blijkbaar waar ze aan toe zijn en wordt er iets normaler gedaan, maar het blijft grillig. Ik heb ook het idee dat Husam destijds door Michael gestuurd is om het maar ff te gaan regelen omdat hij ook wel wist dat-ie vergeten was het door te geven. Los het maar op, Tom Poes! Waarschijnlijk heeft-ie zich op dat moment stoer opgesteld in de hoop dat ik dan wel zou doen wat-ie zei. Hij kent me niet. Ik moet ook eerlijk zeggen dat hij vandaag één en al begrip en medewerking was. Was zichtbaar teleurgesteld dat ik hier niet wil blijven. “Why not? What is wrong with this compound? It’s small, it’s quiet, nice people.” Nou, daar heb je dan meteen je antwoord: omdat het klein en stil is. Wat mij betreft tè klein en tè stil. Ik schrok van de week ’s avonds van een ritselend geluid. Bleek dat de buurman van drie huizen verderop een bladzijde van zijn boek omsloeg. Zo stil dus. Heb met hem overlegd wat de mogelijkheden zijn om eerder aan mijn Furniture grant te komen, zodat ik die kan gebruiken voor de borg enzo. Blijkt te kunnen, hebben al meer collega’s gedaan. Heb ik wel een handtekening van Dean voor nodig, dus zodra die volgende week terug is van vakantie ga ik daar maar eens een uurtje zitten om dingen te regelen. Heb hem ook nodig om de residents permit van Karin snel geregeld te krijgen. Heb vanmorgen even bij immigration gemeld dat de familie deze week komt en dat daar dus het één en ander in gang gezet moet worden. Nou zit ik nog in mijn proeftijd dus doen ze tot die tijd helemaal niets, maar als je manager zegt dat het moet en ze een opdracht van hun baas krijgen lukt het waarschijnlijk eerder. Kwam nog bij dat ik even moest gaan vragen hoe het eigenlijk met visa zat. Volgens mij kun je die als Nederlander (en nog 32 andere nationaliteiten) gewoon op het vliegveld kopen, maar wou dat toch even zeker weten. Van de lijst met 3.345.768 dingen die geregeld moesten worden was ik de visa namelijk vergeten…. Kwam ik gisteren achter en dan lukt het niet meer voor donderdag via de officiële kanalen. Zij hebben me bezworen dat het gewoon op het vliegveld kan. Dan krijg je een visitors visum, is een maand geldig en als het tegen die tijd allemaal nog niet geregeld is kun je het op het vliegveld ook weer met een maand laten verlengen.
Toen ik gisteren Robbart belde om te vragen hoe zij dat gedaan hadden was hij ook zo vriendelijk om me er even op te wijzen dat we geboortecertificaten en een huwelijkscertificaat nodig hebben. Of we daar wel aan gedacht hadden. Nee dus. Karin is dus vandaag naar Amsterdam geweest om daar de geboortecertificaten van Tom en Nina en ons trouwcertificaat op te halen en heeft die van Sara in Hoorn. Ik dacht eigenlijk dat ons trouwboekje wel genoeg zou zijn, daar heb ik een kopie van meegenomen. Klein detail: dat moet natuurlijk ook nog vertaald worden. Heb het gisteren naar een beëdigd vertaalster gestuurd en hoop in de loop van de week in ieder geval een pdf-je daarvan te krijgen. Het origineel kan dan later opgestuurd worden. Al met al was dat allemaal niet goed voor me gisteren, voelde me al moe en ellendig en dit kon ik er allemaal ff niet bij hebben. Het lijkt redelijk op zijn pootjes terecht gekomen te zijn, maar gisteren was het het verkeerde nieuws op het verkeerde moment.
Meteen ook maar even bij HR gevraagd hoe dat zit met de verzekering van Karin en de kinderen. Zijn die direct verzekerd zodra mijn proeftijd afgelopen is, of duurt dat even. En zowaar kreeg ik een keurig, concreet antwoord van de helpdesk. Had de desk zelf nodig om niet om te vallen van verbazing. “zodra u door uw proeftijd bent kunt u ons de gegevens van uw gezin geven, dan verzorgen wij de aanvraag en zou het binnen een dag of 10 geregeld moeten zijn.” Ins’Allah, inderdaad. Uiteraard! Wow. Dit is zo ongeveer het eerste normale antwoord dat ik daar krijg. OK, tenzij Josephine achter de balie zit. Dat is dan ook de enige westerling die daar werkt. Daarna verviel ze overigens weer keurig in haar oude vertrouwde gedrag: op mijn vraag hoe het eigenlijk met het boekje van de ziektekosten verzekering zat werden alleen wat schouders opgehaald. “De nieuwe zijn er nog niet, meneer.” Enig idee wanneer het wel komt? Vullen jullie het antwoord zelf in? Inderdaad!
Zolang als ik hier werk zijn ze al de ruimte naast ons aan het verbouwen. Daar zaten wij vroeger, maar dat wordt nu omgebouwd tot magazijn voor de operatiekamers. Steriel dus. De eerste planning was dat het één augustus klaar zou zijn. Hoongelach volgde toen we dat hoorden. Op 31 juli zat er namelijk nog niet eens een raam in. Dat is er uitgezaagd om materiaal te kunnen voeren. Het is nu 1 september en volgens ons zijn ze nog geen stap verder dan op 1 augustus. Hebben we verder geen last van, maar vandaag waren ze wel vervelend. Ten eerste hebben die bouwvakkers de hele dag tegen elkaar lopen schreeuwen. Geen idee waar het over ging, mijn Hindi is wat weggezakt de laatste tijd. Daarnaast liep er één de hele dag op een fluitje te blazen. We hebben er trouwens smakelijk om gelachen met zijn allen. Het klonk alsof hij het verkeer stond te regelen. Het geschreeuw klonk alsof ze elkaar aan het oppeppen waren, dus wij vroegen ons op een gegeven moment af of ze straks met een stormram door de deur zouden komen vliegen ofzo. Zo klonk namelijk het een beetje: “1, 2, PUSH!!.... 1, 2, PUSH!!...” etc. Uiteindelijk vonden we een gaatje in het bouwfolie wat voor de ramen in de tussenwand gespannen is en toen bleken het om te beginnen maar vier te zijn, terwijl wij door de herrie het idee hadden dat het er minstens 20 moesten zijn. Daarnaast zaten ze alle vier op hun gat en was er de hele tijd op de k%#@#@%e fluitje aan het blazen. En ga maar eens naar ze toe om te vragen of-ie daarmee wil stoppen. Niet alleen mijn Hindi is wat weggezakt de afgelopen jaren, mijn collega’s kunnen ook wel een opfriscursusje gebruiken.
Dat was het voor nu even voor vandaag. Ik ga straks rond een uur of zes nadrukkelijk naar de maan kijken en zal me vanavond nog een keer melden over de afloop van de Eid-perikelen!
Het is nu officieel: de moon crescent (halve maan) is te zien, en dat betekent dat de nieuwe maand begonnen is en daarmee is de maand Ramadan officieel voorbij. De maand Ramadan inderdaad, want Ramadan is gewoon de naam van de negende maand in de jaartelling van de islamitische wereld. Zoals bij ons september dus. Alleen gebruiken ze hier die maand om eens flink te vasten. Vanaf nu is het dus Eid-Al-Fitr en dat betekent dat wij zes dagen vrij zijn. Aanstaande maandag worden we weer fris en fruitig aan ons bureau verwacht. Maar voor nu dus: Eid Mubarak! Heeft niets met de voormalige president van Egypte te maken, maar dat wenst men elkaar hier deze dagen. “Gezegende Eid”, het feit dat Mubarak “gezegende” betekent is de reden dat het in veel varianten als naam voorkomt in de Arabische wereld. Mubarak komt veel voor, maar Barak. Die laatste in een hoop varianten qua schrijven en dan merk je meteen dat het niet alleen in de Arabische wereld is. Denk maar eens aan de machtigste man van de wereld. In het westen kennen we een dergelijk naam ook trouwens: Benedictus. En wie noemt zich ook alweer zo? Precies, is geen toeval dat er vijftien voor hem geweest zijn die zich ook zo noemden. “Eid Mubarak” als verlengde van “Ramadan Kareem” dus. Kareem heeft alleen een andere betekenis: het betekent genereus of gul omdat het de bedoeling is dat je tijdens de Ramadan goed (en dus gul!) bent voor mensen die het minder dan jij hebben. Ramadan Mubarak komt trouwens ook voor, vooral in Pakistan. In Egypte doet op dit moment het grapje de ronde dat ze het na 30 jaar Mubarak-bewind liever niet over Ramadan Mubarak hebben.
Jammer dat de Eid nu al begint, ik had liever gehad dat het woensdag pas begonnen was in verband met de aankomst van Karin en de kinderen. Dan hadden we daar een dag langer voor gehad. Voor morgen maakt het niet uit, die dag had ik toch vrij genomen. Ik had er zelfs al een beetje een voorschot op genomen door maandagmiddag een afspraak te maken met de mevrouw van de Globetrotter om kennis te maken. Nou kan ik vast wel regelen dat ik maandag eerder weg kan, ik zal dan toch ook ’s avonds weer uren gaan maken. Is zowel kennismaken voor Tom en Nina als voor Karin, want die gaat daar een middag in de week werken. Ook voor mij en Sara, maar wij hebben daar (nog) het minste mee te maken. Als we maar lang genoeg blijven komt Saar vanzelf aan de beurt. Dat betekent trouwens ook dat we weer vanaf 8 uur gaan werken. Dat is wennen! Die begintijd van de Ramadan beviel me eigenlijk wel. Eindtijd maakt niet veel uit, is maar een uurtje later.
Ik zit nu trouwens met de laptop op schoot boven op bed te schrijven, omdat beneden de aardlekschakelaar eruit geklapt zijn. Ik sloot een verlengsnoer aan en acuut stopte de CD-speler ermee. Laptop laadde ook niet meer op. Ik was vervolgens zo slim om even te kijken of het misschien aan dat verlengsnoer lag door het ook even in de keuken te proberen. Daar heb ik nu dus ook geen stroom meer. Was een gloednieuw verlengsnoer! Eergisteren gekocht om wat meer ruimte me de laptop te hebben. Morgenochtend om 8 uur komt de elektricien. Ik ging het melden bij de bewaker, inmiddels de nog-slechter-Engels-sprekende-collega die nachtdienst heeft. Ik meldde dat ik geen stroom had. “No Sir, camera no work”, zei hij en wees op zijn bewakingsscherm. Ja, dat bedoelde ik dus niet. Uiteindelijk heb ik het hem met handen en voeten duidelijk kunnen maken en is hij meegelopen. Vervolgens ging hij allerlei trucen met de meterkast uit proberen te halen (die ik ook allemaal al geprobeerd had, maar dat kon hij niet weten) om tot de conclusie te komen dat de stroom het niet doet. Goh. Ik nog uitleggen dat het gebeurde toen ik het verlengsnoer erin stak. “Dan is die stuk meneer.” Joh! Gelukkig doet boven alles het nog, kan ik in ieder geval dit afmaken en mijn telefoon opladen, rest is minder belangrijk.
Als laatste: ik heb foto’s van de auto genomen, zie onderaan dit verslag!
Eid Mubarak!
Tot Snel!
Olav
29 Augustus 2011 - 20:20
Tante Margriet:
Blits karretje -
29 Augustus 2011 - 21:09
Roald:
Als je vrouw en kinderen het land in komen, moeten ze die visa kopen. Het verhaal was altijd dat je dat alleen met creditcard kon doen, maar volgens mij is gewone bankpas ook voldoende. Weet niet of je dit al wist.
Groetjes -
30 Augustus 2011 - 08:03
Andre Stuijf:
Mooie auto Olaf, nu alleen nog een rode baan er over heen -
30 Augustus 2011 - 08:41
Olav Versloot:
Heb het gevraagd André, maar om de één of andere reden wilden ze dat niet doen. Zo flauw.... -
30 Augustus 2011 - 13:22
Suze:
Het gaat nu allemaal snel, komt dichtbij: huis, huisraad, gezin, einde proeftijd. Wel schrikken m.b.t. visa en certificaten.
Kijk je uit met spookrijden !!
Hoe is het met je Arabisch ???
Mooi stoer autootje.
Groeten, Suze