DAg 4 - metingen
Door: verslootinqatar
Blijf op de hoogte en volg Olav
23 Juni 2011 | Qatar, Doha
Het is inmiddels dag werkvier, en ik moet er erg aan wennen dat het vandaag woensdag is. Het voelt namelijk helemaal niet als een woensdag. Als wat voor dag het dan wel voelt weet ik eigenlijk niet, maar in ieder geval niet als een woensdag. Zal ook wel te maken hebben met het feit dat ik in geen 100 jaar op woensdag gewerkt heb (een enkele uitzondering daargelaten…) en nu wel moet werken. Is maar goed ook, want ik verveel me ’s avonds al dood, laat staan dat ik overdag ook nog de hele dag in mijn eentje in dat halve paleis moet zitten…. Op dit moment is het helemaal vervelend want de buren hebben blijkbaar de stekker uit de modem getrokken, waardoor ik nog eens helemaal verstoken blijf van contact met wie dan ook en dat vind ik niet leuk. Heb gelukkig Nina nog heel even kunnen spreken over haar schoolreisje vanavond, maar daarna is het beeld op zwart gegaan. Ik “leen” inderdaad het internet van de buren, kan dat zelf nog niet regelen zolang ik geen Qatar ID heb. En daar ben ik nog geen stap verder mee, aangezien ik nog steeds wacht op mijn medisch onderzoek. Wilde het vandaag gaan vragen, maar de secretaresse van immigration was erg druk aan de telefoon en mijn chauffeur (!) stond al te wachten. Eigenlijk is het trouwens “onze” chauffeur, we rijden met z’n vieren van en naar het ziekenhuis: ik, Charmaine, Linda en Fatima. Charmaine komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, heeft hiervoor ook al zes jaar in Jeddah (Saudi-Arabië) gewerkt en liep vanmiddag heel trots met de foto’s van haar kleindochter (jaar of 3) rond. Linda komt eigenlijk uit Slovenië, heeft hiervoor 11 jaar in London gewoond en gewerkt en werkt hier als tandartsassistente. Noemen ze hier een dental nurse. Klinkt wel interessanter…. Fatima heeft Saudisch bloed, maar is opgegroeid in London en nu weer terug in de Arabische wereld. Zij is een soort office manager voor de CEO van Aspetar en de enige in de auto die volgens lokale traditie gekleed is. Gesluierd dus, alhoewel haar gezicht wel zichtbaar is. Dit in tegenstelling tot de echte lokale vrouwen, waarvan alleen de ogen zichtbaar zijn. O ja, en dan is er natuurlijk nog Haroun, onze chauffeur. Komt uit India, leeftijd durf ik niet goed te gokken, maar is hier om genoeg geld te verdienen om straks eindelijk te kunnen trouwen. Met wie weet hij nog niet. Dat komt dan wel. Detail. Haroun was zo vriendelijk om vandaag een soort toeristische route te nemen, net op het moment dat ik het gevoel had dat ik de weg begon te begrijpen en misschien wel wist hoe ik moet rijden. Is eigenlijk alleen maar recht-toe-recht-aan, maar op de terugweg moet je op een nogal onverwacht moment van de weg af. Ik begin een beetje het idee te krijgen dat ik herkenningspunten begin te krijgen. Op de heenweg is dat niet echt nodig, “De Aspire-zone”, waar wij ook bij horen, staat op de borden, dus dat is een kwestie van volgen. Terug is wat lastiger, maar met letten op de Landmark-mall, de Amerikaanse ambassade en militair trainingscentrum kom ik denk ik een eind. Ik denk dat ik straks eerst nog maar een weekje achter Haroun aan rijd om het echt te leren. Moet-ie wel beloven normaal te blijven rijden.
Nog steeds geen internet, dus ik schrijf maar rustig door in Word. Zet het morgen onder werktijd wel online. Da’s een hele verademing: ik kan hier gewoon alles van stick op mijn pc zetten (of had ik dat al verteld) zonder dat ergens anders alle alarmbellen afgaan.
Ik heb vandaag eindelijk gedaan waar ik hier voor gekomen ben: voetballers meten. De spelers van het nationale elftal moesten een hele rits aan testen ondergaan, waarvan wij de isokinetische krachttesten afnamen. Voor de niet-kenners: dat is een apparaat wat over de hele beweging de snelheid constant houdt, hoeveel kracht je ook zet. Als je teveel kracht zet voert hij de weerstand op, zet je te weinig kracht, dan schroeft hij de weerstand wat terug om de snelheid constant te houden. In de tijd dat Marc Overmars van zijn eerste gescheurde kruisband revalideerde (seizoen ‘95-‘96) was dit regelmatig bij Studio Sport te zien. Dit voor de ouderen onder ons! Ik ben niet zo’n fan van deze methode omdat het niet erg functioneel is (vind maar eens een beweging waarbij de snelheid over de hele beweging constant is, dat lukt eigenlijk alleen bij volledig stilzitten!) en er nog wel wat minpuntjes aan zitten, maar er zijn zeker relevante waarden uit te halen. Buiten dat is de keuze al gemaakt om dit in het programma op te nemen, dus was ik ook niet erg in de positie om commentaar te hebben….. Het eerste plan was om allebei op zo’n apparaat aan de slag te gaan, maar het liep zo gesmeerd samen dat we dat maar zijn blijven doen, scheelde veel tijd. Ondanks dat moesten we trouwens nog door één van de fysio’s geholpen worden omdat er wel erg veel tegelijk kwamen. Eigenlijk dus met drie op twee apparaten. Naast deze krachttest hadden ze ook allerlei testen bij de artsen, podologen, fysio’s etc. Er liep er één te mopperen dat-ie wel al sinds 9 hier bezig was (het was toen 12 uur). We hebben hem toen toch maar even fijntjes uitgelegd dat wij er sinds 8 uur waren (eigenlijk kwart voor 8, maar ik weet niet of de gemiddelde voetballer überhaupt weet dat kwart voor 8 bestaat) en nog tot vier uur door moesten (nee, da’s geen klagen!) en hij straks naar huis mocht. Vond-ie nogal lang, van 8 tot 4. Voetballers zijn overal hetzelfde. Qua gedrag had ik ook gewoon nog bij ajax kunnen zitten, ik zag niet veel verschil in desintresse, gebrekkige concentratie of niet opletten bij het uitleggen. Er was er precies één (!) die de eerste keer meteen alles goed deed. Maar die was niet terug van een kapotte kruisband en in die periode had hij de betreffende test een keer of 20 gedaan. Genoeg ervaring dus. Genoeg vergelijkingsmateriaal voor ons ook trouwens, alhoewel wij hier de analyse niet doen. De hele boel gaat naar de performance directeur van de bond die de analyse gaat doen. Laat dat nou trouwens Valter di Salvo zijn, de oprichter en het voormalige hoofd van het MadridTEC waar ik een paar jaar geleden voor de opening met Ed naar toe was. Hij schijnt hier inmiddels grote plannen te hebben voor het QatarLab, waar de nationale ploeg van Qatar getest moet gaan worden en waar buitenlandse ploegen zich kunnen laten doorlichten. Naast Aspire en Aspetar nog een onderzoeksinstituut voor voetballers dus. En dat in een land dat één derde van België is. Is misschien wat teveel van het goede. Ik heb al voorzichtig voorgesteld om eens met z’n allen koffie te gaan drinken om te kijken of we wat dingen kunnen stroomlijnen. Ligt vooral politiek gevoelig, maar zeker met Aspire is er op uitvoerend niveau al genoeg samenwerking. Dan maar een bottom-up strategie. Valter kennende zal die niet echt op samenwerking zitten te wachten, die wil gewoon zijn eigen speeltje hebben. Ben benieuwd wanneer hij hier de zak krijgt, daar heeft-ie inmiddels ervaring mee, dat MadridTEC staat ook alweer een tijdje stof te verzamelen. Net als het MilanLab trouwens volgens de geruchten, maar dat terzijde.
Vanmiddag was er nog een kennismakingsceremonie met de grote baas hier (alhoewel hij volgens het bordje op zijn deur “ assistent nog wat” is). Ik heb hem in januari ook even een hand gegeven toen Dean toch bij hem op kantoor moest zijn. Hij kwam toen over als een ongelooflijk botte chagrijnige l*l, maar deed vandaag zijn uiterste best om vriendelijk over te komen: “my door is always open for you, I care for everybody in this hospital”. Ik neem aan dat ik nooit direct met de beste man te maken zal hebben en volgens mij wil ik dat ook graag zo houden. Ik moest de hele tijd aan Berlusconi denken tijdens zijn praatje
Dan nog goed nieuws: er is zowel voor Tom als voor Nina plaats op het Compass. Ze hebben gevraagd of we een voorstel willen doen over de betalingsvoorwaarden en daar ben ik nu over aan het nadenken. Daarnaast hebben we ook nog een ander ijzer in het vuur, dus er lijkt schot in de zaak te komen. Feit blijft dat de school een belachelijke hap uit je salaris neemt, ook krijg je er een flink deel van terug. Ter illustratie: één kind naar school kost hier per maand hetzelfde als onze hypotheek in Nederland, ex hypotheekteruggave, dat dan weer wel. En we hebben er twee die naar school moeten. Hieperdepiep: HOERA!
O ja, en vanaf deze week komt Babu iedere zaterdag bij mij schoonmaken. Heb geen zin om het hele weekend bezig te zijn met schoonmaken als ik dan een keer een paar dagen niet hoef te werken en voor net twee tientjes heb je hier een schoonmaker die 4 uur voor je schoonmaakt. Daar doet Marjan het in Hoorn niet voor…. En gelijk heeft ze! Heb inmiddels een ellenlange lijst van hem gekregen wat er nog moet komen aan schoonmaakspullen (glorix, dettol, glassex, vloerspul, meubeltroep, WC-borstel die ik vergeten was en ga maar door). Zal hem vrijdag blijmaken. Schijnt de beestjes ook aardig buiten te houden. Heb de afgelopen dagen geen kakkerlakken meer gezien (althans geen levende) en dat hou ik graag zo. Neem aan dat iedereen dat begrijpt…..
Over kakkerlakken gesproken: maandag de column van de Kromme gelezen en ik geloof dat Mariotje daar zo langzamerhand ook niet veel krediet meer heeft. Wat wilt die Kromme, ook een revolutiet? Misschien moet-ie eens kijken of ze daar ook looptrainert hebben die het vuile werk voor hem wil doen. De toon van Johan is inmiddels een stuk rustiger geworden sinds mijnheer zijn zin gekregen heeft. Opeens ging het deze week eens niet over het feit dat we al jaren geen spitsen meer afleveren maar over het feit dat de clubs maar met geld blijven smijten. Geloof ik. De buren zijn nog steeds uit de lucht, dus ik kan het niet controleren…. Moest vanmorgen wel heel hard lachen toen ik interview met Fred Rutten in het AD las. Mijnheer vind dat de directie risico’s moet nemen om bij Twente in de buurt te blijven. Dat hebben de supporters het hele seizoen van jou gehoopt, Fred! En hoezo bij Twente in de buurt blijven? Vergeten wie er uiteindelijk met de schaal vandoor ging, Fredje? De voormalige clubarts van Feyenoord (ik kom hier iedere keer op kakkerlakken terug…) werkt hier ook en introduceert mij bij zijn collega’s steevast als “die van de concurrentie”. Ruling champions, Robbart, ruling champions!
Morgenochtend heb ik volgens mij vooral allerlei overleg (schijnt iedere week op donderdag te zijn), daarna een demonstratie van een apparaat dat we nog niet hebben. Ik was nogal verbaasd dat er nog iets gevonden was wat we nog niet hebben, maar het schijnt dus toch te bestaan. O nee, we hebben hier geen Harpenden (www.harpenden.com) huidplooimeters, daar moet ik toch maar eens om vragen. Als we dan toch kwaliteit willen…. En ’s middags hebben we gereserveerd om eens flink te brainstormen over de komende tijd. Vanaf 3 juli beginnen de metingen op de clubs en daar moeten we de nodige afspraken over maken. Tussendoor moet ik dus nog een paar keer richting immigration en HR voor een paar van de 12,503 vragen die ik nog voor ze heb. Zal me beperken tot een paar…. O ja, en donderdag is BBQ-day hier, dan staat er geen lunchbuffet, maar mag je alles zo van de BBQ pakken. Verheug me er nu al op!
De buren gaan niet meer meewerken vanavond denk ik, dus dit wordt niet eerder dan morgenochtend geplaatst. Sorry! Klachten graag naar villa 17!
Vanmorgen was het internet nog steeds dood, begin toch een beetje te vrezen voor mijn verbinding met de buitenwerled. Probleem is ook dat ik zelf pas internet kan regelen als mij ID rond is en dat kan nog wel even duren volgens mij....
23 Juni 2011 - 05:54
Karin:
tja.......zo is contact lastiger.
Hier wilden er twee eigenlijk niet naar bed, zonder skype....
Sara klom op de bureaustoel
en wees, dada (uitgestoken vingertje)
Vandaag Tom op schoolreis
(stromende regen....)
kus -
23 Juni 2011 - 06:46
Mamma:
kun je niet even contact met ze maken en het uitleggen,dan begrijpen ze het misschien wel ,vooral voor het weekend bij jou liefs mamma -
23 Juni 2011 - 07:07
Alex Liefhebber:
Ik vind het erg leuk om te lezen waar je allemaal mee bezig bent en tegenaan loopt. Super Olaf! Veel succes daar en hopelijk heb je snel je ID ;-) -
23 Juni 2011 - 07:22
Anitra:
Heeey Olav,
Wat vervelend zeg geen internet!
Ik volg trouw elke dag je berichtjes.
Hopelijk gaat het wat sneller met je ID dan kan je zoveeel meer!
Heel succes vandaag met werken!
Groetjes -
23 Juni 2011 - 07:51
Oom Pim:
Volg je verslagen tot nu toe op de voet.
Veel werk en dito vrije tijd lijkt me zo.
't Is vast wachten op Karin en de kinderen, dan ook drukker tijdens je avonduren.
23 Juni 2011 - 12:08
Tante Margriet:
Ambtelijke molens werken daar dus ook langzaam. Hoop dat het snel goed komt met internet, voorlopig dan nog via de buren. Een beetje medewerking is toch niet teveel gevraag. -
23 Juni 2011 - 16:04
Coby:
Wat balen zeg dat je voor contact met de buitenwereld afhankelijk ben van de buren. Had me gister verheugd had om je blog te lezen en ik moet eerlijk zeggen dat ik toch eigenlijk best teleurgesteld was dat er niets stond.
Gelukkig betekende het in ieder geval niet dat je het schrijven alweer opgegeven had. Veel succes met alles regelen. groetjes