Dag 54 - De Soprano's - Reisverslag uit Doha, Qatar van Olav Versloot - WaarBenJij.nu Dag 54 - De Soprano's - Reisverslag uit Doha, Qatar van Olav Versloot - WaarBenJij.nu

Dag 54 - De Soprano's

Door: verslootinqatar

Blijf op de hoogte en volg Olav

12 Augustus 2011 | Qatar, Doha

Dag 54 – Donderdag 11 augustus 2011: De Soprano’s

Mag ik het even over mijn voormalige werkgever hebben? Daar zijn ze inmiddels het niveau van de Soprano’s ver ontstegen. Hollywood schijnt al geboden te hebben op de filmrechten. Ze geloven daar nog steeds niet dat dit echt gebeurt en niet één of ander boek is dat nagespeeld wordt.

Even de feiten op een rij: de vorige voorzitter kreeg een karrenvracht van kritiek over zich heen. Waarom? Omdat hij als voorzitter van een commissie de club, en daarmee zijn voorganger, nogal genadeloos gefileerd had en vervolgens zelf voorzitter werd. Was het niet met alle kritiek eens, maar kon me wel iets bij de gedachte voorstellen. Het had toch iets Kafkaësks, je voorganger eruit werken en dan er zelf gaan zitten. We zijn inmiddels een paar jaar verder en men heeft er gewoon niets van geleerd. Natuurlijk niet. Waarom niet? Heel simpel: er was eens een commissie die de nieuwe RvC moest gaan samenstellen. Die hadden Cruijff al als een molensteen om hun nek hangen, dus dat ze überhaupt mensen gevonden hebben om daarin plaats te nemen mag een klein wonder heten. Vervolgens komen ze met een aantal mensen op de proppen waarvan we nog moeten afwachten hoe geschikt ze zijn. We zullen zien. Tot zover niets aan de hand. Tot vandaag. Want om de voorzitter van de commissie (!!) te bedanken voor bewezen diensten mag die binnenkort algemeen directeur worden. O nee, geen algemeen directeur: zakelijk directeur. Dan moet er nog een directeur voetbalzaken gevonden worden. Die dus de echte baas gaat worden, maar daar niet de kennis en ervaring voor heeft. En omdat zijn functie het woord “voetbal” erin heeft zitten kun je er vergif op innemen dat daar een Cruijff-getrouwe komt. Als er “voetbal” in staat is het namelijk technisch en dan heeft JC opeens het alleenrecht. Rob Been (junior!) mag de ontslagbrieven tekenen en alle andere klussen waar de directeur voetbalzaken geen zin in heeft. Ik schrok trouwens wel toen ik las dat “Been junior” directeur moet worden. Ik was even bang dat Mario een zoon heeft. Had even niet aan Rob gedacht, sorry Rob!

En dan heeft-ie nog een probleem en dat woont in Barcelona. Dat probleem is nog te beroerd om naar Amsterdam te komen voor zijn eigen installatie of voor iets triviaals als een RvC-bijeenkomstje. Dat probleem wilde graag een vriendje op die plek en gooide zijn kont al tegen de krib voordat hij zelf goed en wel benoemd was. De RvC deed namelijk niet wat hij zie. Meneer ging zijn eigen regels wel maken als hem dat beter uitkwam. O nee: “Als dat beter voor de club is”. Dezelfde reden die Bergkamp en Jonk steeds aandroegen de afgelopen tijd. Nou gaat hun clubgevoel blijkbaar niet zover dat ze het voor minder dan een half miljoen per jaar willen doen. Een vijf met vijf nullen dus. En we hebben het hier wel over twee heren die tot ver over hun oren gevuld zijn. Die het geld niet direct nodig hebben dus. Zelfs niet voor de alimentatie van een hele kudde exen, want dit zijn volgens mij met Ed de Goeij de enige twee ex-voetballers die nog steeds bij hun eerste vrouw zijn. Of zouden ze ergens in Zuid Europa geïnvesteerd hebben? Op advies van Johan in een Spaans varkensfokkerijtje ofzo?

Ik gun het Rob van harte, vreselijk aardige vent, maar waar begin je in godsnaam aan: de RvC is nu al zo verdeeld dat er morgen een vredesmissie namens de ledenraad naar Barcelona gaat om Johan te smeken of-ie zich toch alsjeblieft iets normaler wil gedragen als commissaris, en onder die RvC moet jij dan het bedrijf gaan leiden. Prettige wedstrijd. Is ook wel mooi: een normaal mens wordt in zo’n situatie op het matje geroepen, hier komt het matje naar de betreffende dwarsligger toe. We weten allemaal hoe dit gaat eindigen: JC vertrekt met slaande deuren, de Telegraaf kan lekker blijven schieten en daar zit je dan als nieuwbakken directeur die het straks allemaal gedaan heeft. Zeker als de onderhandelingen met Dennis en Wim ook nog eens stuk zouden lopen. Ga dat dan maar uitleggen. En in alle eerlijkheid: ik vind Rob niet de uitstraling hebben om het beleid dan krachtig naar buiten toe te verdedigen. Is niet vervelend of op de man bedoeld, maar ik moet altijd aan het polygoonjournaal denken als ik hem op TV iets hoor uitleggen.

Tot zover Ajax, over op meer aardse zaken…

Ze zijn bij onze HR inmiddels nog iets verder gegaan met het uitleggen van hun nieuwe “beleid”. Het enige antwoord dat je nog krijgt van de helpdesk is “lees de manual maar”. Maar dat heb ik al gedaan, het staat er niet in. “Nou, dan lees je hem nog maar een keer.” Ik heb dit antwoord zelf nog niet gehad, maar ben er ook al twee weken niet meer geweest. Er leven inmiddels plannen voor het opzetten van een knokploeg onder het personeel De Helmondse benadering, zeg maar. Nog niets van Wilders gehoord trouwens. Ik bedoel: hoe haal je het in je hoofd?? Eerst willen ze die manual helemaal niet verspreiden, vervolgens doen ze dat maar snapt niemand er ook maar iets van omdat het vol fouten, niet-gedefinieerde begrippen en vage omschrijvingen staat en uiteindelijk wordt dit je standaardantwoord. Ik heb het al eerder gezegd: HR zou de meest vriendelijke, meest open afdeling van een bedrijf moeten zijn. Zeker met 80% expats. Deze verschansen zich alleen maar achter een hele dikke borstwering met een extra veiligheidsnet dat ze met veel gevoel voor ironie een helpdesk noemen. Een helpdesk waar nog eens iemand ontploft als ze op deze manier doorgaan. Of van drie hoog naar beneden springt. Mijn laatste contact dateert inmiddels van 10 dagen geleden. Hele simpele vraag: wat houdt mijn ziektekostenverzekering in, hoe claim ik kosten, wat doe ik als ik een dokter nodig heb, dat soort dingen. Schijnt een boekje voor te zijn dat ik had moeten krijgen bij mijn health card. Hoorde ik een week later, dus terug om te vragen. O nee, die zijn op en de nieuwe zijn er nog niet. Wanneer komen die dan? Weet ik niet. Stilte. Zou je daar dan misschien kunnen proberen achter te komen? Dan moet u Asia even bellen, die is er nog niet, moet u over 10 minuten even proberen. Gebeld, gemaild, maar uiteraard geen enkele sjoege. Vandaag maar weer een mailtje gestuurd, ben benieuwd.

Wat je bij ziekte moet doen weet ik inmiddels wel: je hebt altijd een doktersverklaring nodig. Altijd. Ook als je je een dagje niet zo lekker voelt. En die doktersverklaring krijg je alleen als je ook daadwerkelijk bij zo’n dokter langskomt. Huisbezoeken kennen ze hier volgens mij niet. Voor ons zijn de dokters van het ziekenhuis beschikbaar. Dan heb je dus koorts of diarree ofzo (of allebei) en dan moet je naar het ziekenhuis komen, waarschijnlijk een paar uur wachten en ondertussen zit je de hele wachtkamer aan te steken. Goed geregeld! Mocht het ooit zover komen (in de jaren bij Ajax heb ik me één keer twee dagen en een keer één dag ziekgemeld!) dan bel ik Robbart wel, die wil dan vast wel zo’n briefje voor me tekenen. Gezien of niet.

Vanavond eindelijk weer een avond vrij. Ik klaag niet, maar er blijft weinig van je tijd over met dat avondwerk. En zoals al eerder te lezen was: dat zal wel vaker gaan gebeuren. We waren al uren aan het verzamelen om het aan het management voor te leggen. Hoeft inmiddels niet meer: ik was vandaag met Gregg aan het overleggen toen Mohammed me aansprak. Hij zat met onze testplanning voor deze maand voor zijn neus en was nogal verbaasd dat ik zaterdagavond een afspraak bij Al Rayyan heb staan om kennis te maken met de trainers. TD hoeft niet, die hebben ze nog niet gevonden. De vorige is na vorig seizoen vertrokken of ontslagen, daar wisselen de meningen over. Gerard Nijkamp (inderdaad een Nederlander) zegt zelf dat hij na vier jaar terugwilde naar Nederland om daar als TD of hoofd opleidingen aan de slag te gaan. Ben zijn naam nog niet bij een club tegen gekomen. Hier is iedereen er van overtuigd dat hij ontslagen is. Wat weer vreemd is, want iedereen is vol lof over hem. Maar goed, Mohammed was nogal verbaasd. Tja, als we dat de komende weken rond willen krijgen zal het die avond moeten. Maar hoe doen jullie dat dan met die extra uren? Die worden niet uitbetaald. Zowaar, hij denkt met ons mee! Heb hem uitgelegd dat we daar begin september met Dean over om de tafel willen gaan zodat we die dagen gewoon later kunnen beginnen. Van 12 tot 8 in plaats van 8 tot 4 ofzo. Hij gaf aan dat hij het zelf al met Dean besproken had en dat we daar wel uitkomen. Was ik zelf ook al van overtuigd, maar hij verbaasde me nogal met het feit dat hij helemaal uit zichzelf het initiatief genomen had om het aan te snijden. Mohammed komt dan ook niet uit Qatar (wat ik dacht), maar uit Tunesië.

Ik was bij Gregg om nog even over wat lokaties te overleggen en of we bij Qatar Sports echt niet die toiletten en douches konden demonteren. Nee dus, moet intact blijven. Ook alleen de zwembadwandjes die ertussenin staan mogen er niet uit. Van daaruit kwamen we eigenlijk vanzelf op de Arab Games uit. Die worden hier in december gehouden en aangezien vrijwel alle stadions daarvoor gebruikt worden moeten we daar niet alleen accreditatie voor hebben, maar zullen alle verbouwingen die we gedaan willen hebben daar overheen getild worden. Begrijpelijk, maar wel vervelend. Wat wel weer lachwekkend is, is dat die stadions wel geclaimd zijn, maar wat nou precies wanneer waar is weet nog niemand. Komt wel. Ins’Allah. Is toch onvoorstelbaar: volgens mij weten ze in London al jaren wat er wanneer en waar gebeurt met de Spelen van volgend jaar. Sterker nog: van de 22 deelnemende landen hebben ze pas van 15 de definitieve inschrijvingen binnen. Die andere zeven moeten dat nog doen. Gaat dan om landen als Syrië, Tunesië, Egypte en nog wat andere brandhaarden. Probleem voor de organisatie is dat ze boel eigenlijk wel kunnen schrappen als Egypte niet meedoet, aangezien dat het grootste sportland van de Arabische wereld is. Beetje als de Spelen zonder de VS of Duitsland ofzo. En over vier maanden moet de boel al beginnen. Maar doe maar rustig aan jongens, komt wel goed! Nogmaals: Ins’Allah.

Vanmiddag en vanavond geen moer gedaan dus. Spelletje op de computer, veel gitaar gespeeld en de laatste Indiana Jones zitten kijken. Wat een k*tfilm. Is de enige DVD die ik hier heb en ik had hem ook alleen maar gekocht om te kijken of de DVD-speler het wel doet. Speler doet het prima, alleen de afstandbediening niet. Moet ik morgen even mee terug. Is vreemd, maar dat heb ik tot nu toe met iedere DVD-speler gehad die ik ooit gekocht heb, de afstandbediening die erbij zit doet het om de één of andere reden nooit. Verder met Karin gechat en nu dus mijn Blog schrijven. Afwas moet nog. Is een aardige opmaat naar morgen, wat vooral in het teken van schoonmaken zal staan. Babu is niet mee verhuisd, dus ik zal het in ieder geval voorlopig zelf moeten gaan doen. Wassen, stofzuigen, strijken, dweilen: er is genoeg te doen. De stoep hoef ik niet te dweilen: toen ik vanmorgen naar beneden kwam was het compoundsloofje dat al aan het doen. Hij leek er erg veel plezier in te hebben, lekker laten gaan.

O ja, onze huisraad is inmiddels het kanaal bijna uit en nu op weg naar de golf van Biskaje. Guernsey net voorbij!

Als laatste nog een stukje Qataricultuur. We kregen vanmiddag een mailtje dat we aanstaande zondag van harte welkom waren om in de tent onze Garangao-attentie op te komen halen. Die tent staat er speciaal voor de Ramadan, wordt ’s avonds in gegeten enzo. Ben maar eens in google geklommen om er achter te komen wat dat dan wel niet is. Blijkt de regionale variant op Sint Maarten / Halloween te zijn. Kinderen gaan verkleed in traditionele gewaden langs de deur, zingen een liedje en krijgen dan snoep. Oorspronkelijk kregen ze noten of vruchten, later is daar snoep of kleine cadeautjes bijgekomen. Wat ze krijgen wordt in speciale katoenen tasjes gedaan die ze om hun nek dragen. Zal zaterdag eens in de winkel kijken of ik er voorbeelden van kan vinden. In Qatar is dit traditioneel op de 15e dag van de Ramadan (hoewel ik ook ergens de 14e dag las) en is hier vreselijk belangrijk. Dit jaar is dat dus aanstaande zondag. Gelukkig kreeg ik van mijn buren die me nog niet zo kenden met mijn verjaardag een grote zak celebrations, dus ik ben voorzien van munitie. Nou verwacht ik eigenlijk geen kinderen aan de deur, aangezien we op een heel klein compoundje zitten met alleen maar westerse gezinnen, maar volgens mij wonen er om de compound heen wel veel Arabsiche gezinnen, dus misschien dat ze de compound ff meepakken in hun strooptocht. En niets is erger dan niets in huis hebben op zo’n avond. Ik kan me iemand herinneren die ooit eens de hele avond in het donker heeft gezeten met Sint Maarten in de hoop dat er dan niemand aan zou bellen. Zal zijn naam niet noemen.

Wat overigens wel grappig is, is de link tussen Halloween en dit feest. “Hilween” is namelijk het woord in het Qatari dialect (van het Arabisch) voor zoet, “goody” of zoet kind. Het echte Arabische woord is overigens “Halawa”. Toeval? Of zouden al deze feestjes toch een soort gemeenschappelijke achtergrond hebben? Vanuit een pre-christelijk / -islamitische traditie ofzo?

In deze vorm wordt het overigens alleen in Qatar gevierd, in Bahrein en Kuwait is er iets vergelijkbaars en in de rest van de Arabische wereld bestaan er andere varianten. Zo krijgen kinderen in Egypte nieuwe bankbiljetten. Het is heel belangrijk dat ze ook echt nieuw zijn. Waarom heb ik niet kunnen vinden, laten we het maar op traditie houden. Ook in Libanon schijnt iets dergelijks te bestaan. Hier wordt het overdag ook op school gevierd en is het de bedoeling dat de kinderen ook in de traditionele kleding naar school komen. Geen idee of dat ook op internationale scholen gedaan wordt.

De oorsprong van Garangao schijnt te liggen in de tradities van de parelduikers die hier tot de jaren 70 de dienst uitmaakten. Totdat er olie en later gas gevonden werd was dat de enige bron van inkomsten in Qatar. In tegenstelling to Sint Maarten wordt er hier maar één specifiek liedje gezongen, heb op internet de tekst gevonden

Garangao girgaoon, atoona allah yateekum, bait maka yiwadeekum, atoona dahbat leefa, salmoo ala khalifa, ya ma3a al salasil wal thahab ya noora.

Oftewel:

Geef ons wat God jou geeft en moge je beloond worden met een huis in Mekka voor je goedheid. De laatste zin varieert per huis, daar worden de namen van de bewoners in verwerkt. In dit voorbeeld zou het gezongen worden voor een huis waar ene Nora woont. Als ze dat weten, natuurlijk. Vertaling is uit de losse pols vanuit het Engels, dus misschien staat er inmiddels wel de grootst mogelijke onzin. Eerlijk gezegd verwacht ik hier geen kinderen aan de deur en dat zou ik best jammer vinden, ben er erg nieuwsgierig naar. Als het wel gebeurt zal ik proberen foto’s te maken, maar aangezien moslims daar over het algemeen niet zo gek op zijn zal ik dat voorzichtig moeten brengen. Hou jullie op de hoogte!

Ik vind het weer genoeg voor vandaag…

Ik vind trouwens dat Bert en Ernie niet moeten trouwen. Waarom niet? Omdat het dan een nog burgelijker en truttiger stel wordt dan ze nu al zijn. Ik heb liever dat ze volgend jaar ook op een boot staan te dansen en zo officieel uit de kast komen. Bert in een leren string en Ernie met een roze boa!

Tot Snel!
Olav

• 12 Augustus 2011 - 08:18

Tante Margriet:

Wij hebben ook wel eens de gordijnen en alles gesloten gehouden. Als je het hele jaar door allerlei ziektes en andere enge dingen toegewenst worden, heb je niet echt de behoefte om op die specifieke dag aardig gevonden te worden. Nu ik hier wel alles open en in huis heb komt er geen hond