Dag 59 – Licht! - Reisverslag uit Doha, Qatar van Olav Versloot - WaarBenJij.nu Dag 59 – Licht! - Reisverslag uit Doha, Qatar van Olav Versloot - WaarBenJij.nu

Dag 59 – Licht!

Door: verslootinqatar

Blijf op de hoogte en volg Olav

16 Augustus 2011 | Qatar, Doha

Dag 59 – Dinsdag 16 augustus 2011: Iicht!

Voordat ik begin: lees allemaal even de column van Wilfred Genée in het AD van vandaag: http://www.ad.nl/ad/nl/5598/Sportcolumnisten/article/detail/2850704/2011/08/16/Hij-stond-te-bellen-de-mythe-Cruijff-is-ontrafeld.dhtml . Stoor je niet teveel aan het feit dat Wilfred Genée het over ijdelheid heeft trouwens. Onbedoeld (waarschijnlijk) vond ik dat eigenlijk het grappigste stukje van de hele column! (Waarschijnlijk wordt de link niet goed weergegeven, kopieer hem dan in zijn geheel naar je browser!)

Nog een link, mijn kinderen vinden het namelijk nogal vervelend dat ze niet naar de Hoornse kermis konden dit jaar. Kleine kermis in mei hebben ze ook al gemist omdat we op vakantie waren. Eén troost: ze kunnen de schade dubbel en dwars in halen in het najaar. http://www.gulf-times.com/site/topics/article.asp?cu_no=2&item_no=453018&version=1&template_id=57&parent_id=56

Zowaar, om half negen stond de elektricien op de stoep met een tas vol TL-buizen, draadjes, starters en lampen om alles te vervangen. En natuurlijk een hulpje met een ladder op zijn nek, die ook navenant als een sloofje behandeld wordt. Man van in de 50, hoe haal je het in je hoofd! Hij begon met een heel verhaal dat hij nog niet alles bij zich had en dat hij terug zou komen als hij naar de winkel was geweest. In zoverre, ik geloof dat-ie dat zei. God, wat een oud wijf. Aan het eind begon hij nog een heel verhaal dat hij niet wist wanneer hij nieuwe halogeensetjes kwam brengen. Er zijn vijf uitsparingen voor halogeensetjes in de keuken, maar er waren er maar twee waar er daadwerkelijk één in zat. En daar werkte er maar één van. Er zit nu overal lampje in, maar in de open gaten zit nog geen armatuur. Hij weet dus nog niet wanneer hij die komt plaatsen, “want straks zeggen ze op kantoor dat het geld op is en dat ons salaris dan ook niet betaald wordt.” Ik verwacht hem vanmiddag terug met nieuwe setjes. Of ik even wilde tekenen voor wat hij inmiddels gedaan heeft. Tuurlijk. Nou heb ik lang genoeg in het (Nederlandse) topvoetbal rondgelopen om een hele snelle, korte handtekening te ontwikkelen en daar was hij geloof ik danig van onder de indruk. Hij begon er zowat van te kwijlen. Nou alleen nog keer de meneer bellen die over de reparaties gaat zodat dat keukenkastje gerepareerd kan worden, de TV aangesloten en ik de douchekop weer op kan hangen en dan lijkt het allemaal wel weer aardig geregeld. O ja, en een schoonmaker. Zal eens bij de mensen om mij heen informeren hoe die dat geregeld hebben.

Gisteravond snelheidsmetingen bij Qatar Sports. Met een systeem waar ik nog nooit mee gewerkt had, maar waar ik van te voren al een hekel aan had. Wat een k*tsysteem. Oude troep. Erfenisje uit de tijd dat Giannicola maar raak mocht bestellen. Italiaans systeem inderdaad. Vervelende is alleen dat hij ook al voor de andere clubs besteld heeft en dat wij dus met grote vrees vrezen dat er nog een stuk of 10 van dit soort sets besteld zijn. Sterke punt: het is draadloos, dit in tegenstelling tot het systeem dat we bij Ajax gebruikten en waar ik me altijd een versuffing liep te rollen met die snoeren. Ander voordeel: heeft geeft een hele irritante, doordringende pieptoon als de zender en de reflector geen optimaal contact hebben, dus je merkt het meteen als het niet werkt. Nadeel: ik kan het niet aan een laptop aansluiten voor de resultaten, die moet ik dus later handmatig gaan zitten invoeren. Nou is dat niet alleen heel veel werk, je loopt ook het risico op het maken van fouten. Als dit niet via een laptop gaat, hoe gaat dan? Met een kassabon. Geen geintje, zie foto. Hij print iedere keer als die jongens een poortje passeren een regel op een kassabon. Aan het eind van de avond sta je dus met bonnen van ruim een meter lang op het veld. Drama! Ik moet zeggen dat het praktisch gezien vrij logisch werkt, het is alleen nogal tijdrovend om uit te zetten en later weer op te ruimen, maar dat is ieder systeem op dit punt.

Zoals bij iedere club heb ik ook bij Qatar SC om een setje kleding gevraagd voor de momenten dat ik op het veld moet testen. Heb de TD gisteren even herinnerd aangezien ik gisteren en vandaag de hele avond bij ze op het veld sta en zit. Geen probleem, derde set is dus ook binnen. Korte broek en shirt, kreeg er voor de moeite ook meteen een tas bij. Prima geregeld. En wat wel lekker is: shirts zonder mouwen. Ik was al jaloers op de A en B-junioren die daarin trainen, maar de staf had gewonen T-shirts. Ik kreeg dezelfde set als de B-junioren: Grijze shirts en zwarte shorts. Inderdaad: zie foto’s! En wat ook lekker is: geen dwingende regels over hoe je de kleding draagt, gewoon je shirt uit je broek. God, wat had ik daar een hekel aan bij Ajax…. Nog opvallender: ik sprong even bij in een rondo van de A-junioren en ik heb maar één keer in het midden gestaan. Eerlijk gezegd had ik het vooral te danken aan mijn medemiddenganger dat we er ook snel weer uit waren. Ik vond ook eigenlijk dat ik niet naar het midden hoefde omdat ik een slechte bal gaf door de slechte pass die ik kreeg, maar dat had ik wel erg kinderachtig gevonden van mezelf. Ergste was nog: ik was zeker niet de slechtste op dat gebied in deze groep… Au.
Na afloop van de metingen vroeg Xavier of ik nog even mee ging eten. Hij had sinds drie uur ’s middags niet meer gegeten en ging ergens naar een Italiaan. Of ik mee ging. Had eigenlijk niet veel zin, moe, laat. Niet zeuren, gewoon gaan. Xavier heeft het nogal moeilijk op dit moment, toen hij bij Qatar SC kwam bleek er al een andere conditietrainer te zijn en die maakt het hem erg moeilijk in een soort loopgraven oorlog. Hij maakt zich nogal zorgen dat-ie bij wijzen van spreken morgen ontsalgen wordt. Ik stond samen met de TD met hem te praten en bleef maar tegen hem zeggen dat-ie echt niet ontslagen wordt als hij zijn werk gewoon goed doet en normaal communiceert. Ze zijn op dit moment dolgelukkig met twee conditietrainers en willen dat graag zou houden. Zijn “collega” doet alleen een beetje vervelend, dus die zou zomaar eens richting een tweede divisionist geschoven kunnen worden volgend seizoen. Beetje steun kon dus geen kwaad. En ik moet zeggen: zeker geen spijt dat ik gegaan ben, heerlijk gegeten. Klein bordje spaghetti Frutti di Mare, heerlijk (niet cynisch, echt klein). Simpel, glas water erbij en warme appeltaart met vanille ijs toe. Ik klaag niet. Weg erheen was alleen wat lastig, zou achter Xavier aanrijden, maar die raakte ik op een rotonde kwijt en toen was het gokken. Ik wist waar het was, alleen niet hoe ik nou precies naar de plaatselijk doorgaande weg moest komen. Heb er uiteindelijk een uur over gedaan, heb volgens mij iedere verkeerde afslag genomen die ik maar kon nemen en uiteindelijk zo’n beetje heel Doha gezien. Was dus uiteindelijk om één uur thuis en lag pas om twee uur in bed omdat ik klaar wakker was. Was dus niet zo heel gelukkig met die afspraak met de elektricien vanmorgen.

Vanavond weer naar Qatar SC, er zijn twee bekerwedstrijden waar we de jongens gaan volhangen met hartslagmeters. Heeft Darren vorige week bij Al Khor gedaan en daar vond hij er na de rust 15 van de 29 in de kleedkamer terug. Ben benieuwd hoe het vanavond gaat. Zal er ook hier bovenop moeten zitten. Ga niet weer eten na afloop!

Wat me vanmorgen opeens opviel: het is zo druk op de transfermarkt op dit moment. En dan om precies te zijn in de “net-niet” transfermarkt. Niveautje Nederland, zeg maar. PSV is flink aan het winkelen, Ajax niet veel maar gericht en zo zijn er nog de nodige voorbeelden in Europa. En dat te bedenken dat het transfer window nog twee weken open staat. Meestal zag je dit soort transfers de afgelopen jaren in de laatste 10 dagen van de open markt. Wat verder opvalt: volgens mij nog geen absurd grote transfers. Op Fabregas na dan. Maar verder valt de gekte wel mee, en ik weet niet eens of dat (alleen) met de crisis te maken heeft, of dat vooral de Engelse clubs gewoon wat normaler aan doen zijn. ManU koopt Sneijdertje niet omdat hij te oud (27!) is, en het beleid is om alleen nog maar jonge, talentvolle jongens te kopen. Prima beleid trouwens en ook goed om te zien dat ze zich er eens een keer aan houden. Zeker bij ManU kan ik me niet voorstellen dat financiële redenen echt een hele grote rol spelen. Het is geen Feyenoord. Het viel me gisteren op bij de presentatie van de KNVB-categoriën dat er precies één (!) eredivisieclub in categorie drie zit. Alleen Twente heeft de boel dus echt op orde. Verder een stuk of zes eerste divisionisten. Complimenten voor die clubs trouwens, met zulke kleine budgetten de boel op orde hebben en houden lijkt me niet makkelijk. Meeste eredivisionisten zitten in twee en scoren daarmee een keurig zesje, maar dan houdt het natuurlijk niet over.

Qua werk hebben Darren en ik aan Chi Kei en Fuad voorgesteld om afwisselend één dag in de week DEXA-dienst te draaien, puur om er handigheid in te blijven houden. Men was niet enthousiast. Vooral Chi Kei is er erg goed in om alles voor zichzelf te willen houden. Vooral geen dingen samen doen. We hadden vanmiddag een vergadering over de status van de bestellingen enzo en tot nu toe deed hij dat alleen. Met dus als gevolg dat het hele proces tijdens zijn vakantie zes weken (!!) stil gestaan heeft en dat wij alle overzichten opnieuw hebben moeten maken omdat het alleen op zijn harde schijf stond. Ik heb hem dus voorgesteld om dat ding op de gezamenlijke schijf te zetten maar dat leverde al een hoop gesputter op. Was allemaal niet nodig, hij zorgde wel voor kopieën en ga zo maar door. Zucht. Vanmiddag in de vergadering kwam naar voren dat er de komende tijd vreselijk veel aan die lijsten gewerkt en geupdate moet worden en dat dit eigenlijk veel te veel is voor één persoon. Ik heb hem voorgesteld om het samen te doen: jij blijft coördinator, ik ondersteun alleen. Fout. Werd niet boos (hé, is een Aziaat, die worden nooit boos), maar het was duidelijk dat-ie daar geen zin in had. Ook goed, blijf je het lekker alleen doen. Maar niet komen klagen als het een puinhoop wordt.

Ik las vanmorgen in het AD het nieuwe standpunt van de regering ten aanzien van Europa en ik was enigszins verbaasd. Men wil dus verregaande bevoegdheden op economisch gebied afstaan aan Europa om zo het allemaal écht gezamenlijk te gaan doen. Hèhè. Als je met een clubje dingen samen doet, dan moet je het ook echt samen doen en je niet zoals de afgelopen jaren al te zien is op slechte momenten in je schulp kruipen en daar snel weer uitspringen als het wel goed gaat. Ik wist niet wat ik las. Zeker met de VVD in de regering vond ik het nogal verbijsterend. Grote Geert zal het er wel niet mee eens zijn. Ben heel benieuwd hoe dat gaat in het debat van vandaag en eventueel morgen. Hou het via de volkskrant bij!

Ik ga stoppen, kan ik nog een tijdje gitaar spelen. Heb nog een hoop te oefenen voor vrijdag…..

Tot Snel!
Olav